x

Poezija kako ju ja osjećam

Ivica Smolec

 StatCounterIspravan CSS3 prema W3C!

Webutation

 

Čekaj, idemo zajedno!

 

suhi list

 Danas je 

 

VAŽNO: Želite li sadržaje s ove stranice koristiti negdje drugdje, obavezno pročitajte UVJETE KORIŠTENJA!

 


Izbornik s lijeve strane krije oko dvije stotine mojih pjesama i nekoliko priča, te nekoliko pjesama drugih pjesnika.


Želite li samo poslušati poneku od dvadesetak mojih pjesama različite tematike, recitiranih na radiju,
posjetite stranicu RECITIRANA POEZIJA.Neki od radija i TV na kojima sam gostovao:

Poneku od tih emisija ili njen dio možete vidjeti (čuti) na YouTube.

(Kliknite na neki od donjih linkova.)

 

RTL radio, 2005. godine.

Voditeljica Renata Tunjić. Ne sjećam se imena emisije, nemam snimku.

Radio Martin:  "Igračka vjetrova", 26. kolovoza 2007. godine.

Emisiju Radio Martina "Igračka vjetrova", u kojoj sam gostovao 26. kolovoza 2007. godine od 19h do 21h, vodila je Gordana Makar. Uz ugodno čavrljanje, glazbu i recitiranje poezije, dva sata su brzo prošla. Da ne bih narušio autorska prava na prateću glazbu, izrezao sam glazbu iz snimke.

Radio Sljeme: "Razgovor s poezijom", 30. studenog 2010. godine.

Voditeljica emisije Sanja Brajković nazvala me i pitala želim li gostovati u emisiji. Datum koji je spomenula je moj rođendan! :) S radošću sam prihvatio gostovanje na mom najdražem radiju.

Radio Zelina: "Zakaj ne?!", 19. svibnja 2011. godine.

U dogovoru s voditeljem Zvonkom Kvaternikom došao sam na Radio Zelinu, u simpatičnu kontakt emisiju, ovaj put posvećenu poeziji i glazbi. Zamolio sam i prijatelja, kantautora, umirovljenog profesora roga Đuru Pišpeka da se sa mnom i svojom gitarom pojavi u emisiji. Bio je tu i profesor glazbe Nenad Dan Kozig koji je preko radija uputio poziv autorima da se kandidiraju za 1. glazbeni festival u Adamovcu "Po dragomu kraju".

City Radio, 15. rujna 2012. godine.

Voditeljica emisije Kristina Pavlović. Samo kajkavski. Nažalost, zaboravio sam zamoliti da mi emisiju snime.

Radio Zelina: "Zakaj ne?!", 7. prosinca 2012. godine.

Ivica Smolec priča poeziju a njegov prijatelj, danas pokojni kantautor Zvonko Knežević pjeva uz gitaru. Predstavljamo Udrugu umjetnika "Spark" iz Velike Gorice. Voditelj emisije je Zvonko Kvaternik.

TV Jabuka (OTV): "Fio Show", 3. veljače 2013. godine.

Uz tri "Sparkovke", Zdenku Mlinar, Macu Mihac i Vlastu Zaloker, poezijom predstavljam "Spark". Voditelj emisije je Ivan Fiolić.

Radio Zelina: "Zakaj ne?!", 18. travnja 2013. godine.

Emisija nije pripremana, nije unaprijed dogovoreno o čemu ćemo pričati pa je, možda, ispala malo lošija nego što je mogla biti.
Nadam se, ne strašno. :)
S voditeljem emisije, Zvonkom Kvaternikom, pričam o poetskom natječaju "Sparka" koji sam organizirao pod nazivom "Još jedno proljeće", o pjesnikinjama Dubrovčanki Valentini Zelić i Bjelovarčanki Javorki Pangerčić... Naravno, krivnju što sam živ ublažujem čitanjem vlastite poezije. :)
Nakon emisije požurili smo i u Sesvete, na Pjesnički maraton. Zvonko se pokušao izvući ali, čim smo stigli, dogovorio sam s voditeljem Maratona, pjesnikom Ivanom Babićem da odmah obojica nastupimo. Tako smo recitirali po dvije svoje pjesme i tamo, u prepunoj čitaonici sesvetske Knjižnice KGZ-a. :)

 

Od tada do danas (24. travnja 2016.) ne bilježim nastupe, iako ih ima manje. Naime, zadnjih godina uglavnom ih pokušavam izbjeći.

 


 

Poezija je romantika, sentiment, ljubav. Tuga, sreća, protest, molba. Život. I smrt živi u poeziji. I treba. Jer poezija je više od života i smrti, ona ih povezuje, ona je vječna.

Poezija tuguje kad pas lutalica ode u vječna lovišta, poezija pravi orgije u čast rođenja leptira. Poezija ukrašava poljubac koji sam dobio od drage, poezija oplakuje smrt prijateljstva. Poezija je sve i sve je poezija. U nama, oko nas. Prošlost, sadašnjost i budućnost.

Ivica Smolec


 

 

Prijedlog dopune zakona

Poezija?!
Ma, dajte!
Kome treba poezija
osim onim čudnim ljudima
koji razmišljaju samo o ljubavi,
strasti, čežnji i nadi?!
Ili o tome
kako ptice ljepše pjevaju
daleko od asfalta,
čelika i betona?
Ti čudaci bave se banalnim stvarima,
izlaskom sunca iznad voda,
suzom u oku djeteta,
uspomenama...
Oni plaču kad ugine običan pas
a ne znaju, vjerojatno,
imena i titule
mnogih slavnih sinova
iz slavne povijesti.
Ne znaju, sigurno,
kako pada vrijednost dionicama,
kako je teško sačuvati
i uvećati
bogatstvo,
ma kako stečeno bilo.
Ne poštuju moju borbu, našu borbu,
za bogatstvo, moć i vlast
i, naravno, za prosperitet
domovine.
Ma, koga još zanimaju
ptice i psi,
suze i ljubav?!
Pjesnici su neprijatelji naroda,
oni zloupotrebljavaju demokraciju,
pronalaze rupe u zakonu
i omalovažavaju naše zasluge
time što ih ne veličaju.

I zato, gospodo,
predlažemo dopunu
ovog zakona:
zabraniti poeziju
koja ne pjeva o nama!

© Ivica Smolec, 18. kolovoza 2008.;
Radio Sljeme, emisija "Razgovor s poezijom", 2010., recitirala voditeljica Sanja Brajković)

Na početak stranice


1Dodir muza - poezija

(tiskano u Webstilus zborniku "Srodne duše", 2009.,
uvodna pjesma u knjizi "O ljubavi i tuzi - pjesme i priče")

Na početak stranicePoezija oplemenjuje


Svaka lirska pjesma oplemenjuje i autora i čitatelja. Iznimka su one nezgrapno sročene "pjesme" koje pozivaju na mržnju i netoleranciju pod sloganom patriotizma ili čak veličanjem jedne skupine ljudi i omalovažavanjem druge.

Pjesma se i piše i čita kad je srce puno emocija. Ljubav prema ženi ili muškarcu, majci, Bogu, prirodnim ljepotama, rodnom kraju, cvijetu ili životinji, cijelom svijetu – najčešći je motiv. Mnoge ljude riječ poezija asocira na ljubavnu pjesmu. Međutim, osim ljubavi, ljude ispunjavaju i drugi osjećaji koji traže afirmaciju. Nekad smo jednostavno veseli, razigrani, skloni šali, "pucamo" od želje da "puknemo" od smijeha. A povremeno osjećamo strast, čežnju, tugu, očaj, nostalgiju, usamljenost. Svaki od tih osjećaja može u nama pobuditi želju da pročitamo, a možda čak i napišemo, pjesmu i da si tako damo oduška. Pjesma je ventil kroz koji nagomilane emocije izlaze iz prepunog srca i traže "žrtve" u koje će se useliti.

Kad sam stavio na internet prvu stranicu s poezijom, bojao sam se da sam "sam na svijetu", jer u ovo doba "seksa, pića i krvoprolića" romantika, sentiment, poezija i ljubav slabo su zastupljeni u knjižarama, u razgovoru, a, mislio sam, i u srcima. Kako sam se prevario! Stranice s poezijom ubrzo su postale daleko najčitanije od svih mojih stranica. Mnogi posjetitelji se vraćaju na njih, mnogi ih kopiraju na svoje stranice, forume, blogove, mnogi ih spremaju za ponovno čitanje. Kao "papirnatu" knjigu na policu.

Eto, zato sam siguran da lirska poezija oplemenjuje čak i ovaj najnoviji, na izgled najnehumaniji medij, internet, a preko njega i sve nas.

Ivica Smolec
(u engleskoj verziji: The Inn Scribers Anthology 2007, "Reflections And Shadows"
godišnjak Srednje strukovne škole Velika Gorica "Struk VG" 2008.;
na Radio Sljemenu, u emisiji "Razgovor s poezijom" čitala voditeljica Sanja Brajković, 2010.)


Na početak straniceOvo što slijedi nije pjesma ali možda nekog potakne, utisne mu u srce inspiraciju pa sam pokuša napisati pjesmu. Možda prvu?

 

Mrežnica - Donji Zvečaj
Opčinjen, slušao je vječno hučanje, radostan pjev vode. Zna li ta voda kamo ide, kuda će je voditi njeno korito? Teško! Koliko će morati vrludati, izbjegavajući zapreke? Na što će sve naići na svom nepoznatom, neizvjesnom putu? Zna li ta voda da će se kod Karlovca sljubiti s Kupom, Dobrom i Koranom, da će zajedno teći dalje, starije, mirnije, dostojanstvenije, mudrije? Ne zna. To je avantura. Život rijeke, kao i život čovjeka. Kao bezbrižno dijete baca se rijeka ovdje preko kamenja. Kao bezbrižno, veselo, zaigrano dijete pravi galamu tako dragu uhu.

Uskoro je prestao razmišljati i prepustio se osjećaju beskrajnog blaženstva, mira i sreće. Oči su gledale pjenu ali ju nisu vidjele. Uši su slušale pjesmu vode ali ju nisu čule. Nos je njušio mirise šume, rijeke i riba, stopala su osjećala milovanje vode ali Ivo je bio daleko.

Nakon dužeg vremena instinktivno je okrenuo glavu i vidio svoje cure kako se vraćaju stazicom pored grmlja. Ines je, kao uvijek, poskakivala i mahala rukama. Obje su imale u kosi neki plavi cvijet i u ruci po kiticu ciklama. Ugledale su ga i nešto mu vikale ali ih on nije mogao čuti od buke koju su stvarali slapovi. Uskoro ih nije mogao ni vidjeti jer su mu neke čudne suze naglo navrle na oči i padale u slap, miješajući se s veselom, brbljavom vodom koja je tekla dalje...

Iz romana "Vode teku dalje", Ivica Smolec

Zvuk  planinskog potoka Trnava koji protječe kroz Markuševečku Trnavu, selo na brdima iznad zagrebačke Dubrave i Maksimira.

 

Na početak stranice
© 2004 - 2019. Ivica Smolec

 

www.000webhost.com